125 років від дня народження Віри Холодної
125 років від дня народження Віри Холодної Кінопроекти

5 серпня виповнилося 125 років з дня народження зірки німого кіно Віри Холодної. Незважаючи на те, що кар'єра зірки була дуже короткою (5 років), її ім'я все ж закарбоване на сторінках історії.

Віра Холодна народилася в Полтаві в 1893 році, через кілька років її сім'я переїхала до Москви, де майбутня акторка познайомилася з балетом і кінематографом.

Інтерес до кіно Віра проявляла більше як глядачка. На її рішення стати кіноакторкою багато в чому вплинула матеріальна скрута, що виникла в родині. У 1914 році Холодна вперше взяла участь в кінопробах.

Її акторська кар'єра почалася з епізодичної ролі у фільмі «Анна Кареніна». А з 1915 року її життя повністю змінилося. Саме тоді вона випадково знайомиться з режисером німого кіно Євгеном Бауером, який відразу пропонує Вірі головну роль у фільмі «Пісня торжествуючої любові» (за Тургенєвим). На думку Олександра Вертинського, саме цей фільм став вершиною успіху акторки. Стрічка стала сенсацією і принесла молодій акторці затребуваність, повагу і славу.

Наступні 4 роки були багатими на різні пропозиції на зйомки. За цей час їй вдалося знятися в кількох десятках фільмах, удостоївшись звання «королеви екрану» і законодавиці мод.

18 грудня 1918 року Одесу зайняли французькі війська і частини Добровольчої армії. Акторці все частіше стали надходити пропозиції про зйомки закордоном, проте Холодна їх відхиляла, мотивуючи це тим, що не може залишити свою Батьківщину в такий важкий для неї час.

Під час показу картин за участю Віри Холодної, на Дерибасівській, біля кінематографу збиралися величезні черги ...

У вільний від зйомок час акторка також виступала на комерційних концертах і благодійних вечорах, збір від яких йшов на користь незаможних працівників сцени або Червоного Хреста. Коло друзів і знайомих акторки був різноманітним. Сьогодні вона з'являлася в суспільстві білих офіцерів, завтра - французьких військових діячів, що давало багато приводів для численних чуток про зірку.

Померла Віра Холодна 16 лютого в Одесі, після перенесеної форми грипу з легеневим ускладненням - «іспанки». З акторкою прийшла попрощатися майже вся Одеса. Картина «Похорон Віри Холодної», що стала, фактично, останньою в репертуарі акторки, отримала величезні збори. Могила Віри Холодної не збереглась до наших днів, оскільки кладовище, на якому поховали її тіло, в 1932 році було знищено.

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.